Chili con carne texas style
2012-10-24 | 09:31:00 | Recept
Den här goda chilin lagade jag i måndags. Det är en av mina favoriträtter!
Chili con Carne:
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g bacon
2-3 msk olivolja
1 gul lök
2 färska jalapeños (jag har aldrig hittat det så jag brukar köpa på burk)
3 vitlöksklyftor
400 g krossade eller hela tomater i burk
1 msk limejuice
4 dl vatten
nymalen svartpeppar
Chilipasta:
1,5 msk anchochilipulver
0,5 msk cayennepeppar
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 dl vatten
Gör så här:
1. Putsa högreven och skär i ca 3 cm stora kuber. Salta och rör om och ställ åt sidan en stund
2. Rör ihop chilipastan. Blanda alla ingredienser till en jämn pasta (egentligen ska man köra ihop det i mixer men jag brukar bara blanda med sked)
3. Hacka bacon och knaperstek det. Spara fettet till stekning av högreven
4. Finhacka undertiden lök, vitlök och jalapeño
5. När baconet är klart stek då köttet i omgånger i baconfettet och olivolja. Ställ sen åt sidan
6. Stek lök och vitlök några minuter
7. Tillsätt chilipastan och stek några minuter till
8. Blanda sen ner allt utom baconet; kött, tomater, lime, jalapeños, vatten i en gryta
10. Låt sjuda på låg värme med locket på i ca 3-4 timmar (ju längre desto bättre) tills köttet är sådär mört och "sönderkokt"
11. Tillsätt det knaperstekta baconet mot slutet av koktiden
12. Smaka av med salt och peppar (det brukar iofs sällan behövas då det blir ganska starkt)
Vi brukar äta med tortillabröd eller ris. Ibland har vi i bönor också, mest för Rogers skull, jag är inte så förtjust i det och det ska faktiskt inte vara bönor i riktig chili con carne om man ska vara petig. Det blir ganska stark så jag brukar ha lite naturell yoghurt till.
Vi brukar äta med tortillabröd eller ris. Ibland har vi i bönor också, mest för Rogers skull, jag är inte så förtjust i det och det ska faktiskt inte vara bönor i riktig chili con carne om man ska vara petig. Det blir ganska stark så jag brukar ha lite naturell yoghurt till.

Kommentarer
Trackback